Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Diwali in De Buitenwacht

Diwali

Divali, ook genoemd Deepavali, Diwali of Deevali is een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme en vindt zijn oorsprong in India. Het woord is afgeleid van het Sanskriet dipavali, dat een rij lichtjes betekent. Met Divali wordt symbolisch “de overwinning van het goede over het kwade, overwinning van het licht over de duisternis, overwinning van de gelukzaligheid over de onwetendheid” gevierd.

Diwali of Lichtjesfeest vond dit jaar plaats in de laatste week van oktober.

Dhr Roy Bhagolie organiseerde op 31 oktober j.l. in De Buitenwacht aan de Bosboom Toussaintstraat een gezamelijke Diwali-viering voor alle belangstellenden, want Diwali is een feest voor iedereen. Voor jong en oud, arm en rijk, man en vrouw.

Gezamelijk werden de lichtjes, dipa of dia geheten ontstoken. Deze dia’s zijn traditioneel kleigebakken lampjes met een katoenen wattenlont in geklaarde boter. Na deze mooie plechtigheid werd er gezamenlijk gegeten van alle heerlijke meegebrachte traditioneel zoete hapjes en praatte iedereen gezellig met elkaar.

Divali wordt over 5 dagen gevierd om het licht te verwelkomen in het leven. Licht wordt namelijk altijd geassocieerd met succes en hoop. In Suriname is het vanaf 2010 een Nationale Dag. Tijdens de derde dag wenst men elkaar, Shubh Divali, wat Gelukkig Lichtjesfeest betekent!

 

Nieuws van dordtcentraal.

Actueel

Eerbetoon voor Arpad Weisz door voetbalclub DFC

DORDRECHT – Een afvaardiging van de Dordtse voetbalclub DFC legde op vrijdag bloemen voor het voormalige woonhuis van Arpad Weisz aan het Bethlehemplein in Dordrecht. (Foto’s en Video: Stolk Fotografie)

112-nieuws

Fietser ernstig gewond bij eenzijdig ongeluk

DORDRECHT- Een fietser is vrijdagmiddag ernstig gewond geraakt bij een ongeluk in de fietstunnel aan de …

Actueel

De NSB-burgemeester van Dordrecht

DORDRECHT – Het Jaarboek 2024 van Vereniging Oud-Dordrecht, geschreven door Joop Wammes, gaat over twee Dordtse burgemeesters in oorlogstijd. De ene burgemeester leek ‘goed’, de andere ‘fout’. Maar zo simpel lag het niet. Bleeker had als ereburger een stevige rafelrand. En Van Houten was dan wel een NSB’er, hij had ook vaak het goede met de Dordtenaren voor.