Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Diwali-viering in De Buitenwacht

Divali, ook genoemd Deepavali, Diwali of Deevali is een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme en vindt zijn oorsprong in India. Het woord is afgeleid van het Sanskriet dipavali, dat een rij lichtjes betekent. De olielampjes, Dipa, traditioneel een kleigebakken lamp, Diya of Dia, met katoen wattenlontje en geklaarde boter (ghee). Tijdens het feest worden dan ook door het huis en op de erven lichtjes aangestoken. Divali, ook bekend als Lichtjesfeest, wordt symbolisch bedoeld als “de overwinning van het goede over het kwade, overwinning van het licht over de duisternis, overwinning van de gelukzaligheid over de onwetendheid”.

Het vieren van dit feest gaat gepaard met het nuttigen van zoetig eten. In India steekt men daarnaast ook vuurwerk af. Divali is een vrolijk feest en wordt vaak gevierd in gezinsverband. Het is een feest voor iedereen, voor jong en oud, man en vrouw, arm en rijk. Divali wordt gevierd om het licht te verwelkomen in het leven. Lichtwordt namelijk altijd geassocieerd met succes en hoop. In Suriname is het vanaf 2010 een Nationale Dag.  (Bron Wikipedia)

 

 

 

diwali-hq

Nieuws van dordtcentraal.

Actueel

De NSB-burgemeester van Dordrecht

DORDRECHT – Het Jaarboek 2024 van Vereniging Oud-Dordrecht, geschreven door Joop Wammes, gaat over twee Dordtse burgemeesters in oorlogstijd. De ene burgemeester leek ‘goed’, de andere ‘fout’. Maar zo simpel lag het niet. Bleeker had als ereburger een stevige rafelrand. En Van Houten was dan wel een NSB’er, hij had ook vaak het goede met de Dordtenaren voor.

Actueel

De oudste bibliotheek van Nederland staat in Dordrecht

DORDRECHT – Dit jaar is het 125 jaar geleden dat de eerste openbare bibliotheek van start ging. Op 1 mei 1899 opende de Openbare Leeszaal en Bibliotheek haar deuren in Dordrecht. Dit jaar mag de bieb, die nu Bibliotheek AanZet heet, dus 125 kaarsjes uitblazen. (Archieffoto: Stolk Fotografie)

Actueel

Dodenherdenking in Dordrecht

DORDRECHT – Op verschillende plaatsen in Dordrecht vinden op zaterdag 4 mei en zondag 5 mei herdenkingen plaats. Tijdens de dodenherdenking op zaterdag 4 mei wordt stilgestaan bij allen die tijdens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in het Koningkrijk der Nederlanden of waar dan ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord. Ook de mensen die hun leven lang als gevolg van oorlogssituaties problemen ondervinden, worden herdacht. (Archieffoto: Stolk Fotografie)