Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Gemeente werkt op zichtbare locatie aan bescherming tegen water

Het pand aan de Spuiboulevard 210 – waar eerst Rabobank gevestigd was – krijgt een tijdelijke nieuwe bestemming. Vanaf deze week werkt de gemeente Dordrecht samen met de organisatie EcoShape vanuit dit pand aan de bescherming van Dordrecht tegen de gevolgen van extreme weersomstandigheden en hoog water.

Met de verandering van het klimaat komen steeds vaker extreme weersomstandigheden voor. Dat kan zware regenval zijn, maar ook langdurige hitte en droogte. Dit kan zorgen voor wateroverlast of juist te weinig water in de stad. In augustus 2015 hebben delen van Dordrecht dat nog aan den lijve ondervonden. Na een hoosbui kon het vele regenwater niet weglopen, waardoor straten en een behoorlijk aantal panden onder water kwam te staan.

Aantrekkelijkere stad
Wethouder Piet Sleeking (Water): “Er moet nog veel gebeuren om ook in de toekomst beschermd te zijn tegen het water. De dijken zijn versterkt en we weten hoe we om moeten gaan met hoog water uit de rivier, maar klimaatverandering en extreem weer zorgen voor een nieuwe bedreiging.  Daar kunnen we voor een deel als gemeente maatregelen tegen nemen. Bij bouwprojecten houden we bijvoorbeeld steeds meer rekening met groen en water in de omgeving, zoals bij Plan Tij. Dat maakt Dordrecht tegelijkertijd een aantrekkelijkere stad. Maar inwoners kunnen er zelf ook voor zorgen dat het water in hun straat of tuin beter weg kan lopen. We willen iedereen betrekken bij het bedenken van slimme oplossingen. Daarom is het een mooie eerste stap om op deze zichtbare plek te gaan werken aan een stad die voorbereid is op de gevolgen van klimaatverandering en hoog water.”
Toegankelijk
EcoShape is een samenwerkingsverband van onder andere waterbouwbedrijven, ingenieursbureaus, kennisinstellingen en overheden dat kennis ontwikkelt over Bouwen met de Natuur. Door in het pand aan de Spuiboulevard samen te werken met de gemeente Dordrecht, kunnen nieuwe plannen worden bedacht om de stad tegen water en klimaatverandering te beschermen. Het wordt een plek die voor iedereen toegankelijk is: studenten, bedrijven, kennisinstellingen en overheden, maar ook geïnteresseerde inwoners kunnen een kijkje komen nemen.

Op www.onswaterindordrecht.nl staat meer informatie over hoe inwoners zelf in en om het huis de gevolgen van klimaatverandering kunnen voorkomen, zoals het aanleggen van groene daken, minder tegels in de tuin en het plaatsen van regentonnen.

Nieuws van dordtcentraal.

Actueel

Netbeheertarieven én waterschapsbelastingen stijgen

DORDRECHT – Een huishouden met een gas- en elektriciteitsaansluiting betaalt volgend jaar 733,22 euro aan aansluit- en transporttarieven aan netwerkbeheerder Stedin. Dat is een verhoging van 6,91 per maand vergeleken met 2024. De stijging komt hoofdzakelijk door de gestegen kosten voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet. Ook het waterschap kondigt een stijging van de tarieven aan voor volgend jaar vanwege benodigde investeringen. (Foto: Waterschap Hollandse Delta)

Cultuur

Kerst met Laurens Kamerkoor

ZWIJNDRECHT – Het Laurens Kamerkoor geeft onder leiding van Gabor van Os en met begeleiding van organist Rien Donkersloot een …

Actueel

Warme donatie

DORDECHT – Voor velen staat de winter symbool voor warmte en gezelligheid, maar voor sommigen betekent het koude voeten en harde keuzes tussen eten of een warme plek. De ReShare Store aan de Voorstraat 262 roept alle inwoners van Dordrecht op om hun stevige, herdraagbare schoenen te doneren. Deze actie, die loopt tot en met 19 december, heeft één simpel doel: mensen in nood helpen om de winter door te komen. De ingezamelde schoenen worden, in samenwerking met een lokale organisatie, direct verstrekt aan mensen die ze het hardst nodig hebben. Het gaat om mensen zonder thuis, gezinnen die niet rondkomen en anderen die extra hulp kunnen gebruiken in deze koude maanden. Naast schoenen zijn ook warme accessoires zoals mutsen, sjaals, handschoenen en sokken hard nodig.