Betrek bewoners bij bouwplannen in hun omgeving –
Bewoners Patersweg met hun voorstellen voor de nieuwbouwplannen op braakliggend terrein erbij betrekken.
PvdA raadslid Jacqueline van den Bergh stelt vragen aan college over de positie van omwonenden bij (ver)nieuwbouwprojecten in onze stad. De praktijk leert dat bewoners eigenlijk nauwelijks betrokken worden en er geen serieuze comminicatie is. Bewoners voelen zich dan ook niet serieus genomen als zij vragen, suggesties of voorstellen hebben over de bouwplannen. Of gewoon willen praten over de plannen. Bewoners worden als lastig ervaren.
Dit leidt nogal eens tot gedoe achteraf. Terwijl juist de discussie vooraf plaats moet vinden.
Ook bewoners zijn gebaat met een mooie een aantrekkelijke omgeving, met veel groen. Dat maakt wijken goed om in te wonen en levert meer kwaliteit. En dat willen we bereiken: aantrekkelijke woonwijken.
Zeker nu de gemeente een fors aantal woningen wil gaan bouwen in het stedelijk gebied, is het gesprek met bewoners/omwonenden belangrijk. Zodat knelpunten in een vroegstadium in beeld komen, en meer accent komt op kwaliteit.
Ook nu bij de omwonenden van de Patersweg. Zij willen betrokken worden bij de nieuwbouw op het braakliggende terrein. Jarenlang hebben zij zich met hart en ziel ingezet voor de tijdelijke ontwikkeling van het terrein. Maar nu de nieuwbouw van start gaat, worden zij op geen enkele wijze hierbij betrokken. Ook hebben zij voorstellen die kunnen leiden tot meer woonkwaliteit in dit deel van Krispijn. Het zou juist goed zijn dat zij erbij betrokken worden, vindt de PvdA.
Het kan anders
Met betere communicatie, heldere inspraak en besluitvorming.
Zodat duidelijk is wat de positie is van bewoners/omwonenden.
Goede communicatie en serieus overleg vooraf met bewoners geeft een beter eindresultaat. Daar moet de tijd voor worden genomen. Met elkaar maken we de stad.
Vroeger was het veel gebruikelijker om te praten over bouwplannen, waren er presentaties in de Adviescommissie (Ruimtelijke Ontwikkeling), en waren er gesprekken met bewoners/ondernemers. Dat kost tijd, maar er komt een beter eindresultaat.
In de nieuwe Omgevingsweg (2021) ligt het accent ook op de stadsdiscussie voorafgaand aan (ver)nieuwbouw.